RANCANGAN
PENGAJARAN HARIAN
Tarikh :
14 Ogos 2012
Waktu :
10.20 – 11.20 pagi
Hari :
Selasa
Mata pelajaran : Pendidikan Seni
Visual
Bilangan murid : 37/37
Tahap :
2
Kelas : 5 Arif
Bidang : Membentuk dan Membuat Binaan
Tajuk :
Teknik Membingkai (Frame Gambar)
Pengalaman sedia ada : Mewarna, melukis dan menampal
Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran
murid–murid dapat;
1. Memahami
proses menghasilkan Teknik Membingkai.
2. Meningkatkan
daya imiginasi.
3. Menghaslkan
frame gambar dengan Teknik Membingkai.
Pengalaman sedia ada : Murid–murid pernah menghasilkan dan
melakukan aktiviti mewarna, melukis dan proses menampal.
Penerapan nilai murni : Murid – murid bertanggungjawab semasa
melakukan proses menggam dan menampal.
Keperluan : 1. BBM
: LCD, Power point, Hasil kerja guru.
2. ABM
: gunting/pisau, kadbod (tebal & nipis), kertas warna, plastik
transparensi, gam Uhu, reben, warna air dan kulit telur.
3. Sumber
rujukan :
a) Buku
sumber Pendidikan Seni Visual
b) Huraian
sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual
c) Rancangan
Tahunan Pendidikan Seni Visual Tahun 5
KBKK
: Murid – murid dapat
membanding beza hasil lukisan yang menggunakan Teknik Membingkai dengan teknik–teknik
lain yang telah dipelajari.
JADUAL
PELAKSANAAN
PERKARA / MASA
|
BUTIRAN KEGIATAN
|
FOKUS PEMBELAJARAN
|
CATATAN DAN ILLUSTRASI
|
Induksi
set
(
5 minit )
|
· Guru menunjukkan gambar telur ayam
dan kulit telur kepada murid-murid dan membuat sesi soal jawab tentang
kebaikan dan keburukan amalan makan telur ayam.
· Guru
menerangkan kepada murid-murid tajuk yang akan diajar.
|
· Mengamalkan makanan yang mempunyai
protein.
· Mengamalkan pemakanan telur ayam
sekali dalam seminggu dan elakkan makan kuning telur ayam.
|
Telur-telur ayam dan kulit telur
ayam
|
Perkembangan
Langkah
1
(10
minit)
|
· Guru menerangkan ciri–ciri
membentuk dan membuat binaan dan definisi bagi bidang membentuk dan membuat
binaan menerusi penggunaan ICT.
· Murid-murid telah dibekalkan
dengan handout yang mengandungi
penerangan tajuk.
· Guru menerangkan ciri–ciri Teknik Membingkai
pada tahap pemikiran murid-murid tahap 2.
· Guru menerangkan tentang bahan,
alat teknik dan proses membuat frame gambar.
|
·
Telur ayam mempunyai nilai kegunaan protein
(net protein utilization) 100 peratus dibandingkan dengan daging ayam (80
peratus) dan susu (75 peratus).
·
Kulit telur terdiri daripada kalsium karbonat
yang juga merupakan bahan asas utama bagi beberapa jenis antacids.
·
Sekitar
9-12 peratus berat telur terdiri daripada kulitnya.
·
Kulit
telur juga memiliki ruang liang halus sehinga oksigen dapat masuk dan karbon
dioksida serta wap udara dapat keluar dari telur.
·
Bingkai Gambar boleh dijadikan buah tangan
tetamu dan boleh diisikan dalam uncang organza atau 'goodies bag dan quot’.
·
Di samping itu juga, boleh diletakkan
gambar ataupun ucapan.
·
Bingkai gambar boleh dibuat perhiasan
yang sangat cantik dan hadiah kepada rakan-rakan.
|
Kaedah
: Kelas
Strategi
: Menunjukkan contoh Teknik Membingkai.
Nilai
: Menghargai
|
Langkah
2
(10
minit)
|
·
Bagi memastikan murid-murid memahami
apa yang dipelajari, guru mengarahkan mereka untuk menghasilkan 1 jenis
bingkai gambar menggunakan Teknik Membingkai.
·
Murid-murid perlu menghasilkan bingkai
tersebut dengan menggunakan bahantara seperti kadbod, kertas warna, kulit
telur ayam, gunting, gam uhu dan reben.
· Murid-murid
perlu menghasilkan lakaran bentuk bingkai yang dikehendaki mengikut saiz yang
sesuai.
|
Aktiviti:
·
Menghasilkan bingkai bergambar
dengan menggunakan Teknik Membingkai.
Teknik:
·
Teknik Membingkai
Media/Bahan:
· Gunting/pisau, kadbod (tebal &
nipis), kertas warna, plastik transparensi, gam Uhu, reben, warna air dan
kulit telur.
|
Pelbagai jenis dan bentuk bingkai
gambar yang boleh dibuat sendiri.
|
Langkah
3
(
25 minit )
|
·
Murid-murid diarahkan untuk mengambil
pasir, cecair pewarna makanan yang telah disediakan mengikut kumpulan
masing-masing.
·
Guru membimbing murid-murid dengan
menunjukkan secara manual pada setiap kumpulan yang telah dibahagikan oleh
guru.
·
Murid-murid diingatkan supaya
berhati-hati dalam penggunaan cecair pewarna makanan dan menjaga kebersihan
kelas.
|
Teknik
Membingkai
· Mula-mula
potong kadbod tebal mengikut saiz yang dikehendaki dan sesuai untuk
diletakkan gambar.
· sapukan
gam pada sekeliling kadbod mengikut saiz yang dikehendaki
· tampal
kulit telur ayam yang telah dipecah-pecahkan kepada saiz yang kecil.
tampal kulit telur dalam keadaan jarak yang rapat-rapat supaya frame gambar
lebih cantik.
· Kulit
telur ayam ditampal di keliling kadbod supaya bahagian tengah kadbod dapat
diletakkan gambar.
· Warnakan
kawasan kulit-kulit telur ayam yang telah ditampal dengan warna air mengikut
warna yang diingini.
· biarkan
kering seketika selama 5 minit supaya kulit telur ayam yang digam pada kadbod
tadi kering.
· setelah
kering, gambar ditampal di tengah-tengah bingkai yang telah siap dibuat.
· Reben
boleh diletakkan dimana-mana bahagian yang sesuai untuk hiasan.
|
|
Kemuncak
(
5 minit )
|
·
Guru mengarahkan murid-murid
menghentikan aktiviti.
·
Hasil kerja murid-murid yang telah
siap dikumpul dan diletakkan di bahagian hadapan.
·
Murid-murid diberi peluang mengkritik
hasil kerja rakan lain.
· Murid-murid
mendengar komen daripada guru.
|
Hasil
kerja murid-murid di letakkan di hadapan.
Sesi
kritik antara pelajar.
Sesi
kritik guru.
|
|
Penutup
(
5 minit )
|
- Membuat rumusan
|
-
Guru membuat rumusan tentang teknik dan kualiti produk yang telah dihasilkan
murid.
|
Kaedah : Kelas
Strategi : Hasil kerja murid
Nilai : Bertolak ansur
|